"PENGELOLAAN MODAL KERJA USAHA MIKRO KECIL “KETAN SUSU YUK!” "
Abstract
The purpose of this study was to determine the working capital turnover, cash turnover cycle and sales of "Ketan Susu Yuk." The research was conducted using descriptive qualitative methods and using interview methods to obtain data regarding working capital requirements used by business operations, namely the cash turnover cycle, projected cash needs, sales and activity ratios. The “Ketan Susu Yuk” business sells a menu of processed sticky rice, processed baked bananas and processed fried tempeh. Other supporting menus are various toppings that will be served according to the customer's taste and hot brewed tea drinks. The results showed that the most effective use of cash was in processed baked bananas, namely 3 times with a profit margin of 63%. The owner must innovate in increasing sales of the sticky rice menu.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Andari, K. M., Dewi, N. P. E. D. M., & Herawati, N. T. (2019). Analisis pengelolaan dan perputaran modal kerja pada usaha mikro, kecil dan menengah (UMKM). (Studi Kasus Pengerajin Gong Surya Nada di Desa Sawan, Kecamtan Sawan, Kabupaten Buleleng). Jimat (Jurnal Ilmiah Mahasiswa Akuntansi), 10(3), 230–239. Retrieved from https://ejournal.undiksha.ac.id/index.php/S1ak/article/view/22795
Anwar, M. (2019). Dasar - dasar Manajemen Keuangan Perusahaan. Jakarta: Kencana.
Badan Pusat Statistik. (2023). Industri Mikro dan Kecil. Retrieved from Web Badan Pusat Statistik website: https://www.bps.go.id/subject/170/industri-mikro-dan-kecil.html#subjekViewTab1
Graha, K. S. I., & Dewi, G. A. K. R. S. (2022). Pengelolaan dan Perputaran Modal Kerja pada UMKM Di UD. Widyasih Kecamatan Kubutambahan, Kabupaten Buleleng. Jurnal Ilmiah Akuntansi Dan Humanika, 12(2), 519–528. Retrieved from https://repo.undiksha.ac.id/10521/%0Ahttps://repo.undiksha.ac.id/10521/2/1717051065-BAB 1 PENDAHULUAN.pdf
Harahap, S. S. (2010). Analisis kritis atas laporan keuangan. Jakarta: RajaGrafindo Persada.
Irfani, A. S. (2020). Manajemen Keuangan dan Bisnis: Teori dan Aplikasi. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama.
Karnadi, A. (2022). Industri Mamin Tumbuh 2,54% pada 2021. Retrieved from DataIndonesia.id website: https://dataindonesia.id/sektor-riil/detail/industri-mamin-tumbuh-254-pada-2021
Kasmir. (2011). Analisis Laporan Keuangan. Jakarta: PT Raja Grafindo Persada.
Kusmayadi, I., Suryawati, B. N., & Wardani, L. (2019). Analisis Manajemen Modal Kerja UMKM Di Kota Mataram. Jurnal Kompetitif: Media Informasi Ekonomi Pembangunan, Manajemen Dan Akuntansi, 5(1), 43–57.
Lestari, E., & Raja, W. R. (2020). Analisis Modal Kerja Pada UMKM (Usaha Mikro Kecil Dan Menengah) dalam Meningkatkan Laba Usaha. Optima, 3(2), 24. https://doi.org/10.33366/optima.v3i2.1755
Rina, N., Gabreil, B., Valentina, K., Juaningsih, & Dahliya. (2022). Penggunaan Modal Kerja Terhadap Omzet Penjualan pada Koperasi Serba Usaha Lestari Kecamatan Cijeruk Kabupaten Bogor Jawa Barat. 5(2), 48–57.
Riyanto, B. (2013). Dasar-Dasar Pembelanjaan Perusahaan. Yogjakarta: BPFE.
Sahabat Pegadaian. (2021). 7+ Masalah Keuangan UMKM yang Sering Dijumpai, Plus SOLUSI. Retrieved from Sahabat Pegadaian website: https://sahabat.pegadaian.co.id/artikel/inspirasi/7-masalah-keuangan-umkm-yang-sering-dijumpai-plus-solusi
Sari, A. N. (2022). Kondisi Industri Pengolahan Makanan dan Minuman di Indonesia. Retrieved from Kementrian Keuangan Republik Indonesia website: https://www.djkn.kemenkeu.go.id/kanwil-suluttenggomalut/baca-artikel/15588/Kondisi-Industri-Pengolahan-Makanan-dan-Minuman-di-Indonesia.html
Sarwono, H. A. (2015). Profil Bisnis Usaha Mikro, Kecil Dan Menengah (UMKM. Bank Indonesia Dan LPPI, 1–135.
Selfiana, Septina, N., Yuliawan, R., Fatimah, Darna, Metekohy, E. Y., … Pratiwi, R. (2022). Kupas Tuntas UMKM. Uwais Inspirasi Indonesia.
Setyawati, A. (2017). Keunggulan Bersaing dan Kinerja UMKM. Malang: Media Nusa Creative.
Wira Usaha. (2016). Peluang Usaha Ketan Susu yang Mudah dan Menguntungkan. Wira Usaha Informasi Bisnis Dan Tips Usaha. Retrieved from https://wirausahakan.blogspot.com/2016/02/peluang-usaha-ketan-susu-yang-mudah-dan.html
DOI: https://doi.org/10.46975/aliansi.v18i1.459
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Selfiana Selfiana

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
ISSN : 2541-545X
Published by:
Universitas Mitra Bangsa
Jl. Tanjung Barat No. 11 Jakarta Selatan
Telp: (021) 7817823 Fax: (021) 7815144
Website: https://umiba.ac.id/